SEPTEMBER – THANKS TO SUMMER

Marmelad med sting.

Fikon o chili

Tvätta och tärna fikon med skal. Ca 10 st.

Dela och skrapa ur vaniljstången. 

Lägg fikon, vaniljstång med frön, strösocker ca 0,5 dl, och pyttelite vatten i en kastrull. 

Låt puttra i cirka 15 minuter, tillsätt en halverad chili med kärnorna kvar (provsmaka, jag tog minst 8 små från krukan på terassen) 

och sjud ytterligare 15 minuter tills frukten är mjuk. 

Plocka ur chilin, eller som jag.. lät dem  vara kvar i marmeladen. 

Inte mycket socker, så vi fryser i småburkar.
Detta är ett grundrecept. 

Idag blev det fikon, päron, svarta vinbär. Lika delar. 

Eller … ta vad du har…bara päron/äpple o svarta vinbär. 

Också förstås med vaniljstång o chili!

Socker efter smak.
Urskrapad vaniljstång pregar jag ner i en flaska rom. Den blir också mycket god att krydda med.  Så får man lite romsmak på köpet

Good luck

Jam with the sting.

Figs and chili

Wash and dice the figs with skin. About 10 pc.

Share and scrape out the vanilla pod.

Add figs, vanilla bean, powdered sugar about 0.5 dl, and a tiny bit of water in a pan.

Let simmer for about 15 minutes, add a half chili with seeds remained (taste, I took at least 8 small from the pot on the terrace)

and simmer another 15 minutes until the fruit is soft.

Remove the chilies, or like me .. let them remain in the marmelade.

Not so much sugar, so we freeze in small jars.
This is a basic recipe.

Today I  made fig, pear, blackcurrant. Equal parts.

Or… what you have…just  pear / apple o blackcurrant.

And, of course, vanilla and chili.
Sugar according to taste.
Used vanilla I put into a bottle of rum. It is very tasty to use on fruitsalad or cakes…

Good luck

Now waiting for next summer


Leave a comment